Figurskæring

Figurskæring af stål og metaller


Vi tilbyder figurskæring ud fra dine ønsker – enten ved hjælp af en termisk skæreproces, der er det mest almindelige, og som omfatter plasma-, gas- og laserskæring, eller ved hjælp af vandskæring, som er en ikke-termisk figurskæringsproces, hvor man skærer ved hjælp af vand under højt tryk.

Plasmaskæring er en termisk skæreproces, der kan udføres på ethvert materiale, der er strømledende. Den skærende stråle kan være op mod 30.000 °C, men alligevel påvirkes materialet ikke, da strålen er koncentreret og rammer en meget lille overflade.
 
Det er en tidseffektiv metode, da processen har en kort hulslagningstid, hvilket medfører, at den er op mod 5-7 gange hurtigere end gasskæring. Derfor er plasmaskæring blevet et almindeligt alternativ til gasskæring ved pladetykkelser på under 60 mm. Derved er denne produktionsmetode blevet mere almindelig i forbindelse med figurskæring.

Tibnor plasma skærer tyndplader og grovplader med nedenstående begrænsninger.

Tibnors kapacitet

Bredde maks.

3.400 mm

Længde maks.

16.400 mm

Tykkelse maks.

60 mm

Tykkelse min.

3 mm

Fasning 45 °

Op til 50 mm

Tolerance

± 2 mm*

 
 
  
*Emneafhængigt i henhold til ISO 9013

Autogenskæring er den mest almindelige skæremetode til ulegeret og lavlegeret stål.

Den store fordel ved autogenskæring er, at den kan bruges til tykkelser på op til 300 mm. Dette gør autogenskæring til den af de figurskæringsmetoder, som Tibnor kan tilbyde, der kan klare den største pladetykkelse.

Skærehastigheden ved autogenskæring er forholdsvis lav, men vi forkorter den samlede bearbejdningstid væsentligt ved, at vi foretager skæringen med flere parallelle gasbrændere. Ud over at få materialet figurskåret kan du også få en plade med lige kanter. 

 

Tibnors kapacitet
Tykkelse maks. 300 mm
Tykkelse min. 6 mm
Bredde maks. 4.200 mm
Længde maks. 16.500 mm
Fasning op til 600 mm

Certifikaterne EN1090-2 og EN1090-3

Ved laserskæring anvendes en infrarød laser til at skære igennem materialet og skabe den ønskede form. Skæringen sker ved, at en kraftig laserstråle føres igennem en optisk linse, som genererer en kraftig stråle, der kan skære igennem materialet. 

Laserskæring er en metode, der er velegnet til avancerede emner med strenge tolerancekrav. Tibnors laserskæringsproces garanterer tolerancer på ± 0,2 mm på færdigskårne emner. 
Tibnor laserskærer alle lagerførte pladetyper med tykkelser på op til 25 mm. Vi laserskærer også rustfrit i formater på op til 2 x 4 meter.

 

Tibnors kapacitet
Bredde maks. 4.500 mm
Længde maks. 18.000 mm
Tykkelse maks. 25 mm
Fasning 45° 10-12 mm*
Tolerancer ±0,2 mm

*Afhængigt af materiale

Vandskæring er en ikke-termisk figurskæringsproces. 

Processen er skånsom mod materialet, da der ikke kræves nogen opvarmning, og skæresnittet er meget lille, hvilket også medfører en brandsikker proces og intet spild. Vandskæring gør det forholdsvis nemt at skabe avancerede emner, og disse kræver sjældent efterbearbejdning, da sandet samtidigt sliber materialet.
 
Tibnor anvender processen til stålplader, aluminium og andre metaller. Den rene og jævne snitflade sikrer et produkt, der er velegnet til efterbearbejdning, f.eks. svejsning.

 

 Tibnors kapacitet
Bredde maks. 3.200 mm
Længde maks. 3.600 mm
Tykkelse stål 150 mm
Tykkelse aluminium 250 mm

Efterbearbejdning og tillægsydelser

Afgratning

Afgratning fjerner skarpe kanter, der kan opstå ved boring, klipning og skærende bearbejdning.

Mærkning

Mærkning kan gøres med kridt eller stanseværktøj.

Læs mere

Fasning

Tibnor kan tilbyde fasning af pladeemner ved hjælp af flere forskellige metoder.

 

Plasmaskæring – fasning
Laserskæring – fasning
Gasskæring – fasning
Mekanisk bearbejdning

 

Kontakt os for at finde en passende fasningstype.

Luk

Retning

Skårne emner kan rettes ved, at de føres igennem et retteværk eller en manuel værkstedspresse.