text.skipToContent text.skipToNavigation

Rundstål Grovdrejet 16NiCrS4

16NiCrS4 er et lavlegeret (krom-nikkel(Cr/Ni)) indsatshærdningstål. Bearbejdning af større komponenter med kompleks form, fx tandhjul, gøres lettere ved, at stålet blødgøres efter smedning for at opnå en hårdhed på 217 HB eller derunder. 

16NiCrS4 er standardiseret i SS-EN ISO 683-3. Den leverede hårdhed svarer til ”+A” (blødglødet). (Udgået) SS-betegnelse er 2511. 

Hærdbarheden er et vigtigt kendetegn ved indsatshærdningsstål, da det bestemmer kerneegenskaberne efter hærdning og temperering. Det specificeres normalt i form af et Jominy-diagram, der giver en hårdhedsfordeling, som er bestemt ud fra en test, som er hærdet ved at sprøjte vand i den ene ende ifølge en standardiseret procedure. Betegnelsen ”+HL” efter stålnavnet betyder, at analysen styres således, at Jominy-kurven ligger mellem de grænser, der er fastsat i SS-EN ISO 683-3-standarden. 

Tibnor’s standard lagerprogram omfatter smedede stænger af stål 16NiCrS4 i grovdrejet udførelse. Diametertolerancen er derefter +3/-0 mm. 

Det lave kulstofindhold i 16NiCrS4 betyder, at svejsbarheden er ret god, men forvarmning er normalt nødvendigt. Grundet den lave hårdhed og den blødglødet mikrostruktur er bearbejdeligheden fremragende.

Vælg variant

* Kvantitetstillæg tilføjes ved lavere kvantiteter i indkøbskurven