text.skipToContent text.skipToNavigation

Den nuværende markedssituation

Vi oplever I øjeblikket en meget usædvanlig situation på stålmarkedet.

Markedssituationen er præget af vanskelig forsyningssituation på visse produkter, meget lange leveringstider og kraftigt stigende priser, vi ser at metaller og mange andre råvarer følger med op.

Vi konstaterer en stigning i den globale efterspørgsel på stålprodukter, som medfører at import til Europa fra f.eks. Asien er stærkt begrænset, da det Asiatiske hjemmemarked i øjeblikket aftager en meget stor andel af stålproduktionen til høje priser, og dermed begrænset interesse for at eksportere til f.eks. Europa. Kina er gået fra at være eksportør til at være netto importør, selvom ”Kallanish” skriver at den Kinesiske stålproduktion er steget 50,1 % målt Q1 2021 mod Q1 2020.

Det er især coil og pladeprodukter, der hovedsageligt er malmbaserede produkter, hvor prisstigningerne er størst, faktisk en fordobling indenfor 1 år, når vi ser de priser der gælder for køb i Q3. På de lange produkter, der hovedsageligt er skrotbaserede, har prisstigningerne ikke været ligeså store som på de flade produkter, men alligevel markante udsving der ikke er set i en længere periode.

De Europæiske værker kan ikke alene dække den efterspørgsel vi ser i øjeblikket og der opstår lange leveringstider, og ståldistributører og servicentre kan ikke opbygge lagre, og kan derfor ikke efterkomme den øgede efterspørgsel der er opstået efter et år præget af COVID 19. Foreningen af Tyske grossister og servicecentre, konstaterede tidligere på året at lagerbeholdningen er den laveste i 33 år.

Vi forventer at lageropbygningen og dermed bedre tilgængelighed først vil kunne finde sted hen på efteråret da de fleste værker i og udenfor Europa har leveringstider der i dag er i oktober – november 2021, og forsyningssituationen kan derfor ikke normaliseres før dette tidspunkt. 

Vi kommer fra en lang periode med overudbud af stål i Europa, og deraf følgende lave priser, som har betydet at det har være nødvendigt at begrænse fremstillingskapaciteten og foretage konsolidering blandt stålværkerne. EU har desuden indført kvoteordninger for at begrænse importen for at beskytte den Europæiske stålindustri. 

Det er for os alle en vanskelig situation, hvor vi helt enkelt ikke kan love alle kunder at følge den vækst der opleves i øjeblikket. Det bedste råd vi kan give er, planlæg med længere horisont end normalt, så vil vore stålspecialister gøre alt for at finde en løsning ud fra vore mange muligheder, fra lager, servicecenter eller fra nyproduktion.

Med venlig hilsen,
Tibnor A/S


Søren Pliniussen
Salgsdirektør

Kontakt os i dag

Hos Tibnor drives vi af at gøre en forskel for vores kunder. Sammen gør vi nemlig den nordiske industri stærkere. Hvad kan vi gøre for dig?

Kontakt os