text.skipToContent text.skipToNavigation

Stort fokus på sikkerhed har ledt til færre ulykker hos Tibnor 

At arbejde systematisk og struktureret med sikkerhed på alle niveauer i virksomheden – det er nøglen til at nå visionen om nul ulykker. For at få succes henter Tibnor inspiration til sit sikkerhedsarbejde fra Leanmodellen. 

– Hos Tibnor er sikkerhed noget, der påvirker alle medarbejdere, ikke kun dem, der arbejder i vores logistik- og produktionsenheder. Det er ligeså vigtigt for vores salgs- og supportfunktioner. Sikkerhed handler om os alle, selvom indholdet af sikkerhedsarbejdet varierer afhængigt af hvor i organisationen man arbejder, siger Kimmo Väkiparta, administrerende direktør hos Tibnor.  

Tibnors fokus på sikkerhed viser sig på forskellige måder. Frem for alt handler det om at arbejde struktureret og systematisk hver dag. At identificere risici, reducere/eliminere dem samt lære af de hændelser, der måtte forekomme. Til dette arbejde er inspirationen taget fra produktionssystemet Lean.

– Vi arbejder både med daglig og ugentlig kontrol på samme måde som man gør inden for Lean-tankegangen. Dette arbejde inkluderer også grundig analyse og altid at gå i bunden i de hændelser, der uundgåeligt sker, for at lære af dem. Det har vist sig at være et vellykket koncept, siger Kimmo Väkiparta.

En del af det daglige møde

I praksis betyder det, at sikkerhed altid er et punkt ved det daglige morgenmøde på alle Tibnors produktionsfaciliteter. Her gennemgås risici og eventuelle afvigelser eller hændelser, der er opstået. Inden for den administrative organisation findes en tilsvarende sikkerhedsbriefing sted én gang om ugen. 

– I tilfælde, hvor der har været en mere alvorlig hændelse på en af vores lokationer, behandles det altid på disse møder, uanset hvor det har fundet sted, så alle kan lære af det. For videndeling er en vigtig del af det forebyggende sikkerhedsarbejde, siger Kimmo Väkiparta.

Derudover udføres risikoanalyser på alle maskiner og arbejdsområder samt regelmæssige sikkerhedsrunderinger sammen med ledere, sikkerhedsrepræsentanter og operatører. Runderne finder sted en til to gange om måneden i produktion og en til to gange om året i den administrative organisation.

– Desuden har vi én gang om året en ”safety week”, hvor der fokuseres på sikkerhed. Her vælger vi at fokusere på områder, der påvirker sikkerheden på vores arbejdspladser og arbejde med dette koncentreret i en hel uge. Det kan dreje sig om alt fra brandsikkerhed, førstehjælp, til sikkert løft eller stresshåndtering.

Alt undersøges nøje

De risici og hændelser, der opdages, bringes løbende ind i et omfattende sikkerhedssystem. Alle i organisationen, både medarbejdere, ledere og sikkerhedsrepræsentanter, har et ansvar og en forpligtelse til at rapportere dette til systemet. Hændelserne er i systemet kategoriseret baseret på deres sværhedsgrad, og alt undersøges.

– Så snart en hændelse er sket, foretages der en grundig analyse af, hvad der skete, og hvorfor, men også hvilke foranstaltninger vi kan tage for at forhindre, at det sker igen. Vi stræber konstant efter at arbejde systematisk og organiseret, helt i Lean-tankegangens ånd, siger Kimmo Väkiparta.

Åbenhed

Det handler grundlæggende om ledelse og holdning, siger han. At alle tager ansvar for at sikre, at både de og deres kolleger gør det.

- Vi har en kultur, hvor vi holder af hinanden, og hvor det ikke er forbundet med skam at sige eller blive irettesat, hvis der er sikkerhedsmæssige mangler. Fordi det ikke handler om at bebrejde, men om et ægte ønske om at eliminere ulykker. Alle kan begå fejl på et eller andet tidspunkt, men så finder vi ud af hvorfor og ser, hvad vi kan gøre bedre.

Resultaterne af Tibnors sikkerhedsarbejde vises nu i hændelsesstatistikkerne, som er på det laveste niveau siden målingerne startede for omkring ti år siden. Men det betyder selvfølgelig ikke, at man kan slappe af, påpeger Kimmo Väkiparta.

– Nu ser vi resultatet af det, vi har arbejdet med så længe. Vi har skabt en kultur, hvor sikkerhed er af højeste prioritet, og hvor alle føler det samme ansvar for sikkerhedsområdet. Jeg er meget stolt over, at vi er kommet så langt. Nu er det vigtigt, at vi fastholder og fortsætter det fine sikkerhedsarbejde, også i fremtiden. For Tibnor er sikkerhed altid en prioritet.

Kontakt os i dag

Hos Tibnor drives vi af at gøre en forskel for vores kunder. Sammen gør vi nemlig den nordiske industri stærkere. Hvad kan vi gøre for dig?

Kontakt os
Hurtig bestilling
Bearbejdningsmuligheder

Vælg overskæringstype

Pris for overskæring og overfladebehandling bliver tilføjet i varekurven.
Leveringsmuligheder
Valgt dato Mulighed for delvis levering


Log på

Jeg har glemt min adgangskode

Vi er glade for du ønsker at blive kunde hos Tibnor. For at kunne handle hos os, skal du ansøge om et kundenummer

Ansøg om kundekonto hos Tibnor

*Bemærk at Tibnor kun handler med virksomheder (B2B), og desværre ikke privatpersoner. Ansøgninger uden gyldigt CVR-nummer bliver derfor ikke behandlet.