text.skipToContent text.skipToNavigation

Rundstål Skaldrejet 16NiCrS4+M (2511M)

16NiCrS4 er et lavlegeret (krom-nikkel (Cr/Ni)) sejhærdet stål, der er M-behandlet med kalcium (Ca) for en forbedret bearbejdelighed. Desuden er bearbejdning af dele med kompleks form, fx tandhjul, yderligere gjort lettere ved at stålet er blødglødet efter valsning for at garantere en hårdhed på 217 HB eller derunder.  

16NiCrS4 er standardiseret i SS-EN ISO 683-3. Den leverede hårdhed svarer til ”+A” (blødglødet). (Udgået) SS-betegnelse er 2511. 

Hærdbarheden er et vigtigt kendetegn ved indsatshærdningsstål, da det bestemmer kerneegenskaberne efter sejhærdning. Det specificeres normalt i form af et Jominy-diagram, der giver en hårdhedsfordeling som er bestemt ud fra en test, som er hærdet ved at sprøjte vand i den ene ende ifølge en standardiseret procedure. Betegnelsen ”+HL” efter stålnavnet betyder, at analysen styres således, at Jominy-kurven ligger mellem de grænser, der er fastsat i SS-EN ISO 683-3-standarden. 

I Tibnor’s standard lagerprogram for 16NiCrS4 bliver diametre >20 mm skaldrejet, mens de 10-20 mm er koldtrukket. I den senere udførsel er den relevante standard for 16NiCrS4 SS-EN 10277-4 med betingelserne ”+C” (koldtrukket) og ”+A” (blødglødet). Den koldtrukket diametertolerance er h10 (ISO 286-2). 

Det lave kulstofindhold i 16NiCrS4 betyder, at svejsbarheden er god, men der vil normalt være behov for forvarmning, medmindre delene er meget små. Grundet den lave hårdhed og den blødglødet mikrostruktur, er bearbejdeligheden fremragende. 

Vælg variant

* Kvantitetstillæg tilføjes ved lavere kvantiteter i indkøbskurven